Word je beschuldigd van grensoverschrijdend gedrag?

Als je beschuldigd wordt door een medesporter of het bestuur van je vereniging kan dat flink schrikken zijn. Daarbij is beschuldigd worden niet hetzelfde als schuldig zijn.

Je hebt het recht te horen wat de melding of klacht is die er tegen jou is ingediend. Je hebt ook het recht om je te verweren tegen een klacht.

Website vereniging of bond

De vereniging en de sportbond moeten op hun website kenbaar maken hoe ze omgaan met meldingen en klachten. Daar hoort ook in te staan hoe een beschuldigde zich kan verweren of tot wie men zich moet wenden met vragen. 

Een bestuur van de verenging kan beslissen om een gesprek met je aan te gaan waarin jij kunt vertellen wat jouw kant van het verhaal is. Het is aan te raden dit niet allen te doen. Neem een bekende mee die je vertrouwt of maak gebruik van een vertrouwenspersoon via het CVSN. Vraag het bestuur om een geschreven verslag van het gesprek.

Het bestuur van de vereniging maar ook de sportbond kan beslissen om je voor de duur van een onderzoek te schorsen. Je krijgt hier een brief van met de reden waarom dit gebeurt en voor welke periode.

Het kan zo zijn dat je pas later hoort wat de klacht is. Dat kan dan zijn omdat er door de aanklager van de bond of de aanklager van het ISR Instituut Sport Rechtspraak besloten is dat dit strijdig is met het onderzoek.

Tips bij beschuldiging:

  • Vraag na wat de klacht is
  • Maak een geschreven verslag van gesprekken
  • Informeer bij je rechtsbijstand verzekering of zij je juridisch ondersteunen als dit nodig blijkt te zijn
  • Neem voor zorgen contact op met Stop it Now, je kunt hier anoniem je verhaal kwijt