Doping, drugs & alcohol
Bij middelengebruik in de sport wordt vaak als eerste aan doping gedacht. Het gebruik daarvan vinden we onsportief gedrag. Wat doping betreft is heel duidelijk wat wel en wat niet mag. Dat is internationaal vastgelegd en wordt in Nederland bewaakt door de Dopingautoriteit. Binnen de sport kunnen ook middelen gebruikt worden die niet onder doping vallen of worden verboden middelen gebruikt door sporters die niet onder controle staan. Denk dan bijvoorbeeld aan hard- of softdrugs, partydrugs, spierversterkende middelen of alcohol. Het gebruik hiervan kan niet alleen schadelijk zijn voor de betreffende persoon, maar kan ook onrust op de vereniging veroorzaken.
Alcohol
De derde helft is een begrip in het Nederlandse verenigingsleven. Vaak is het gezellig, maar het kan ook snel uit de hand lopen. Een feest waarbij een dronken voorzitter sporters lastigvalt, een medesporter die zijn grenzen niet meer kent, een sporter die onderweg naar huis aangeschoten van de fiets valt, het zijn slechts enkele voorbeelden. Hoe ga je verantwoord om met het schenken van alcohol in de kantine en hoe bewaak je de leeftijdsgrens? Kijk hier voor meer informatie en maak de e-learning over alcohol in de kantine.
Drugs en verboden middelen
Het kan flink misgaan als mensen onder invloed zijn. Ieder jaar krijgt CVSN meldingen over middelengebruik bij verenigingen. Het gaat dan om gebruik van cocaïne, het doorverkopen van wiet of het gezamenlijk gebruik van XTC. Wees als vereniging open over dit gedrag en maak duidelijke afspraken, zoals geen drugs tijdens trainingen en wedstrijden en sta het bezit en verhandelen van verboden middelen op de vereniging niet toe. Als trainer en bestuurder geef je uiteraard zelf het goede voorbeeld. Houd je hierbij aan de Nederlandse wetgeving en maak heldere afspraken over middelen die onder de wetgeving gedoogd worden, maar niet wenselijk zijn op de vereniging. Daarbij is een aantal soorten drugs ook opgenomen op de WADA anti-doping lijst.
Antidopingbeleid
Bij de Nederlandse sportieve ambities om bij de beste tien landen van de wereld te behoren, hoort een effectief en efficiënt antidopingbeleid. Dat beleid is gericht op het tegengaan van gebruik en verstrekking van dopinggeduide middelen. Voor topsporters gelden internationale afspraken en vastgestelde reglementen waarvan zij op de hoogte moeten zijn. In het geval van breedtesport kan het daarbij ook gaan om bijvoorbeeld drugsgebruik of het toedienen van medicatie zonder toezicht van een arts.
Als (top)sporter kun je het volgende doen op het gebied van antidoping:
- Controleer jouw middelen voor gebruik op doping. Maak hiervoor gebruik van de Dopingwaaierapp.
- Vraag dispensatie aan voor je geneesmiddelen. Wanneer je om medische redenen medicijnen gebruikt die op de dopinglijst staan, kun je daar dispensatie voor aanvragen.
- Dopingcontroles worden binnen en buiten wedstrijdverband gehouden. Met out-of-competition controles worden onder meer controles thuis en tijdens trainingen bedoeld. Om deze goed in te kunnen plannen, zijn de verblijfsgegevens van sporters nodig, de whereabouts.
Wees je ervan bewust dat antidopingcontroles niet alleen voor topatleten gelden; ook op regionaal niveau wordt met regelmatige basis gecontroleerd. Zoek je advies, een luisterend oor of wil je een melding doen op het gebied van doping, drugs of alcohol? Neem hier contact op met CVSN.
Volg hier de gratis e-learning doping.