Voor en over professionals

De rol van vertrouwenscontactpersoon vraagt om gespreksvaardigheden, een integere houding en kennis van de sportnetwerken. De opleiding bestaat uit theorie en praktijklessen. 

Opleiding tot Vertrouwenscontactpersoon

Vanuit het Centrum Veilige Sport Nederland / NOC*NSF bieden we een speciale opleiding tot vertrouwenscontactpersoon sport aan. De opleiding duurt in fysieke vorm een dag of twee dagdelen en kan ook online worden gevolgd. Om de lesdag goed te kunnen beginnen, maak je van tevoren een e-learningmodule. Na afloop van de opleiding krijg je een deelnamecertificaat en voegen we je toe aan ons landelijk VCP-netwerk.

Tijdens de opleiding besteden we aandacht aan de positie die jij als vertrouwenscontactpersoon inneemt op de vereniging als er sprake is van ongewenst gedrag. Hoe vang je iemand op die iets komt melden of vragen? Waar kan een beschuldigde terecht? Hoe kan het bestuur ondersteund worden wanneer er een melding is? Ook het ontwikkelen van preventiebeleid komt uitvoerig aan bod. Je oefent verder gesprekstechnieken en bespreekt samen met de trainer verschillende casussen.

-> Meer informatie en aanmelden opleiding vertrouwenscontactpersoon

Nadat je de opleiding hebt gevolgd vinden we het belangrijk je regelmatig bij te scholen. Niet alleen om je kennis up to date te houden, kennis en ervaring uit te wisselen met andere vertrouwenscontactpersonen, maar ook om je te informeren over nieuwe ontwikkelingen.

Volg daarom regelmatig een terugkomdag/nascholing voor vertrouwenscontactpersonen. En wil je je kennis verder uitbreiden? Kijk dan eens naar één van de vele andere opleidingen die het CVSN aanbiedt

De opleiding tot vertrouwenscontactpersoon wordt ook aangeboden via het landelijk sportakkoord. Informeer bij jouw gemeente of zij een tegemoetkoming in de kosten vergoeden.