Terugblik congres 2024

Met een hogere opkomst dan ooit tevoren, een divers, interactief programma en vele netwerkmogelijkheden, kijkt Centrum Veilige Sport Nederland terug op een geslaagde editie van het congres Blijf je stil of praat je erover.

Aan de hand van het verleden, heden en de toekomst werd er tijdens het plenaire programma ingezoomd op het landschap waarin CVSN opereert. Het landschap dat continu in beweging is, in de schijnwerpers van de media en politiek staat en waar nagenoeg elke (sportende) Nederlander een mening over heeft. Onder anderen Marc van den Tweel, Miriam Reijnen, André Cats en Els van Kernebeek kwamen daarbij aan het woord. De terugkerende vraag in vrijwel elk gesprek over dit onderwerp was, is en blijft ‘waar ligt jouw grens’? Want wat door de één wordt gezien als een ernstig vergrijp, interpreteert de ander als een onbezonnenheid. Ook de positie van de melder kwam uitvoerig aan bod. Met een sterk betoog legde Marijn de Vries de vinger op de zere plek; “Het moet normaal zijn om jouw grens aan te geven, je moet daarmee geen gedoe worden.” Klaas de Vries, oud-minister en voorzitter van de commissie die aan de oorsprong van CVSN staat, sprak bestuurders direct aan: “Als bestuur moet je er zijn om jouw leden te helpen, je zit er niet voor jezelf. Maak een veilig sportklimaat een onderwerp die niet in de bestuurskamer blijft hangen, maar die de leden daadwerkelijk bereikt. Sluit geen ogen, wees je bewust en zet het op alle agenda’s. Vraag proactief naar input en durf te evalueren.”



De daaropvolgende uren stonden in het teken van workshops en inspiratiesessies. De deelnemers hadden daarbij de keuze uit 10 sessies over uiteenlopende onderwerpen zoals crisiscommunicatie, het belang van plezier in topsport, preventie, ouders over de schreef en de impact van grensoverschrijdend gedrag. De workshops werden gegeven door experts binnen hun vakgebied en in veel sessies waren ervaringsdeskundigen aanwezig. Het leverden veel interactie, verbinding, dynamiek en kennisdeling op. Het merendeel van de gegeven presentaties zijn hier terug te vinden.



Met een lunch en energizer in de vorm van een haka-workshop werden de deelnemers klaargestoomd voor het middagprogramma. De eerste spreker met wie dagvoorzitter Suzan Vink in gesprek ging was Mariëtte Hamer, Regeringscommissaris seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld. Zij gaf aan dat: “In het publieke debat gaat het vooral over de beschuldigde, niet over de melder voor wie de wereld op de kop staat. Een melder wordt, net zoals Marijn de Vries in de ochtend benoemde, gedoe, raakt veel kwijt en is voor het leven beschadigd. Niet alleen de melder, ook omstanders moeten zich meer gaan uitspreken. Het vraagt enorm veel om dat te doen, maar het is zo belangrijk. Niets doen is geen optie meer.”



Vervolgens maakte ambassadeur van CVSN Gregory Sedoc vijf winnaars van de Nationale Sportinnovator Prijs 2023 bekend. Deze prijs wordt jaarlijks toegekend aan innovatieve producten of diensten op het gebied van (top)sport en bewegen. Dit jaar stond het thema 'een sociaal veilig sportklimaat' centraal.

De volgende innovaties kunnen nu een grotere impact gaan maken:
- Pedagoog op de Club van Rotterdam Sportsupport
- Veilig Sportklimaat Parkstad van Alcander, welzijnsorganisatie Heerlen
- Out of the box van Stichting Outofthebox
- Veilige kleedkamer 2.0 van SportDrenthe
- Sport Talk: Cultuursessies en Talk App van Topsport Gelderland en HAN Sport en Bewegen (Hogeschool van Arnhem en Nijmegen)



Afsluitend gingen Hans Laroes, voormalig hoofdredacteur NOS Journaal, en Marjan Olfers, hoogleraar Sport en Recht en directeur van onderzoeksbureau Verinorm, met elkaar in gesprek over de rol van de media inzake berichtgeving over grensoverschrijdend gedrag. Een rol die tweeledig is. De positieve kant werd geroemd; “media is de waakhond van onze maatschappij, het dient juist ongemakkelijke verhalen te vertellen en de waarheid bloot te leggen. Alleen is er de laatste jaren teveel haast om maar te publiceren, wat zorgt voor slordig en onvolledig werk. Ieder verhaal zou moeten worden gemaakt met compassie voor de betrokkenen. Want sta je opeens als slachtoffer of beschuldigde te boek, dan kom je daar nooit meer vanaf. Wie controleert de media op dat gebied, wie zegt dit was niet goed en wanneer gaat de media zichzelf evalueren? Het enige dat je als betrokkene kan krijgen is een rectificatie achteraf als het kwaad al is geschied. Journalisten stellen eisen aan anderen, maar niet aan zichzelf. Dat dient te veranderen.”



Met een beschouwende en rake column van Marijn de Vries werd het formele programma van het congres vervolgens afgesloten. Team CVSN bedankt alle deelnemers en betrokken partijen voor een zeer geslaagd dag. Heb je vragen, opmerkingen of tips, dan horen we dat graag: congres@cvsn.nl.