Stap 4: Wat spreken we af?
Goede afspraken geven duidelijkheid over de omgangsnormen en regels in jullie sportvereniging. Hoe regel je dat als bestuur?
Afspraken over gedrag
Het uitgangspunt zijn de gedragsregels van NOC*NSF en de sportbonden. Deze zijn bindend voor elke sportclub. Klik hier voor een voorbeeld van beschreven gedragsregels voor begeleiders.
Spreek eigen omgangsregels en huisregels af, samen met leden. Door dit samen te doen, ontstaan eigen regels. Denk ook aan regels over het gebruik van mobieltjes en sociale media: hoe ga je om met foto’s van elkaar?
Zorg voor sportbegeleiders van onbesproken gedrag
Natuurlijk wil je als bestuur dat de sportbegeleiders van onbesproken gedrag zijn. Er zijn vijf stappen voor het aanstellen van betrouwbare sportbegeleiders (betaald/vrijwilliger).
- Vraag aan alle sportbegeleiders, vrijwilligers en bestuursleden om een VOG (verklaring omtrent gedrag). In het gesprek kun je als bestuur aangeven waarom dit voor jullie belangrijk is. Gebruik de voorbeeldbrief. Voor verenigingen is het aanvragen van een VOG gratis.
-> bekijk onze ondertitelde video: Regeling gratis VOG: maak jouw vereniging veiliger
- Check referenties bij verenigingen waar de sollicitant actief was. Doe dit niet alleen bij het bestuur, maar ook bij een sportend lid of sportouders van de vorige vereniging van een sollicitant.
- Check of iemand in het Register met tuchtuitspraken voor zeden in de sport staat. Dat kan via het Centrum Veilige Sport. Op deze lijst staan alle tuchtuitspraken van alle bonden. Zo kun je nagaan of iemand in een andere sport een veroordeling heeft gehad.
- Vraag alle vrijwilligers en betaalde krachten om hun handtekening te zetten onder de onderwerping aan het tuchtrecht. Dit schept duidelijkheid en maakt dat je iemand kan aanspreken op grensoverschrijdend gedrag.
Leden van de vereniging zijn via hun lidmaatschap gebonden aan de bond en daarmee aan het sport tuchtrecht. Zij hoeven deze verklaring dus niet te ondertekenen. Dat is al gebeurd in het lidmaatschapscontract.
- Laat ook de omgangsregels ondertekenen door de sportbegeleiders. Eventueel kan je één verklaring maken met zowel de onderwerping aan het tuchtrecht als de omgangsregels.
Informeer leden en ouders
Ook leden en ouders van jeugdleden moeten de afspraken kennen van de vereniging. Nieuwe leden? Zet de visie en omgangsregels in de welkomstmail naar nieuwe leden en ouders. Of deel ze uit als iemand nieuw lid wordt.
Besteed er regelmatig aandacht aan via nieuwsbrieven en social media. Deel de regels uit bij de eerste kennismaking van leden/ouders met de vereniging. Leden kan je ook de omgangsregels laten tekenen. Laat ouders die vrijwilliger zijn de onderwerping aan het tuchtrecht tekenen.
Neem concrete maatregelen
Als bestuur kun je concrete maatregelen nemen om de veiligheid binnen de vereniging te vergroten.
- Maak gebruik van het vier-ogen-principe. Dat betekent dat een volwassene altijd moet kunnen meekijken of meeluisteren met een trainer/coach/vrijwilliger.
Hoe werkt dat in de praktijk? Een begeleider kan een-op-een trainen met de sporter, mits een andere volwassene op elk moment de mogelijkheid heeft om mee te kijken. Sommige verenigingen hebben daarom glazen wanden rond de trainingsruimte.
- Check de veiligheid van het sportterrein. Hoe staat het met de verlichting? Zijn er delen van het terrein waar sporters zich onveilig voelen? Maak afspraken met de gemeente over de verlichting. Zorg dat één bestuurslid hiervoor verantwoordelijk is.
Wat te doen bij signalen en meldingen?
Zorg dat duidelijk is hoe je als vereniging omgaat met signalen en meldingen van grensoverschrijdend gedrag. Zo weet iedereen dat grensoverschrijdend gedrag niet wordt getolereerd in jouw sportclub.
- Is er een melding? Zorg voor laagdrempelige opvang, schakel de vertrouwenscontactpersoon in en werk samen met het Centrum Veilige Sport als het bestuur een melding krijgt.
Vanaf 2020 is elk bestuurder of begeleider verplicht melding te maken van een vermoeden van seksuele intimidatie.
-> een best practise lees je hier: het werk van een vertrouwenscontactpersoon
<- terug naar stap 3 | verder naar stap 5 -> |