Sportief online
Wil je als sportvereniging grip krijgen op sportief online- en mediagebruik? Dan is het essentieel om duidelijke afspraken en regels vast te leggen. Een veelvoorkomend probleem is het maken en delen van ongewenste foto's, bijvoorbeeld in kleedkamers of tussen sporters onderling. Ook voor dergelijke verhalen over grensoverschrijdend gedrag die zich online afspelen, kan je met CSVN schakelen.
Jonge sporters zijn niet alleen actief op het veld, maar ook online. Ze zoeken contact met elkaar en het komt regelmatig voor dat daarbij grenzen worden overschreden. In ernstige gevallen kan dit zelfs strafbaar zijn, zoals bij bedreiging of intimidatie. Online veiligheid is daarom een gezamenlijke verantwoordelijkheid van verenigingen, bonden, sporters en ouders. Sportief mediagebruik hoort bij een veilige en respectvolle sportomgeving.
Belangrijke aandachtspunten
- Maak duidelijke gedragsregels voor mediagebruik en communiceer deze helder en op terugkerende basis met de leden.
- Leg deze regels vast in de reglementen van de vereniging en zorg dat de tuchtcommissie hierop toeziet. Zonder regels kun je leden of begeleiders moeilijk aanspreken op hun gedrag.
- Houd als vereniging regie over mediagebruik. Laat een Facebookpagina of WhatsApp-groep niet volledig over aan een jeugdteam, maar zorg dat een volwassene het beheer heeft en kan ingrijpen als dat nodig is.
- Spreek met trainers en coaches af wat gepast gedrag is in WhatsApp-groepen en andere digitale communicatiekanalen.
- Informeer ouders over de app-groepen waarin hun kinderen zitten.
- Geef als vereniging het goede voorbeeld door digitale media te gebruiken voor een positief en veilig sportklimaat. Promoot sportief online gedrag.
De gedragsregels en omgangsvormen die in de sport gelden, zijn ook online 'gewoon' van toepassing. Online grensoverschrijdend gedrag kan zowel strafrechtelijk als via het sporttuchtrecht worden bestraft.
Voorbeelfunctie
Geef als sportvereniging of -bond zelf het goede voorbeeld, ook als het gaat om privacy en auteursrecht.
- Vraag altijd toestemming van leden, vrijwilligers en medewerkers voor het verwerken van persoonsgegevens.
- Verzamel en gebruik niet meer gegevens dan strikt noodzakelijk.
- Wees transparant over de do’s en don’ts van sociale media. Bepaal hoe en namens wie gereageerd wordt. Positief en sportief mediagebruik straalt af op de hele vereniging.
- Gebruik foto’s, video’s en teksten alleen met voorafgaande toestemming of binnen de regels van het auteursrecht.
- Respecteer de (online) privacy van sporters, vrijwilligers en bestuurders. Deel gevoelige informatie alleen via beveiligde kanalen.
Ondanks een goede voorbeeldfunctie en het creëren van bewustwording bij de leden kan het alsnog online misgaan. Denk in dat geval aan onderstaande acties.
- Spreek de persoon aan die ongewenste foto's of berichten verspreidt.
- Verwijder niet zomaar materiaal; het kan nodig zijn in een straf- of tuchtrechtelijk onderzoek.
- Het verspreiden van beeldmateriaal van minderjarigen met een seksuele lading wordt als kinderporno beschouwd – zelfs als het kind gekleed is. Dit is strafbaar.
- Foto’s van minderjarigen mogen niet worden gedeeld zonder toestemming van ouders/opvoeders, ook niet op de website of in nieuwsbrieven.
- CVSN heeft goed contact met de zedenpolitie en kan helpen bij vervolgstappen.
- Ook heeft CVSN een samenwerking met Help Wanted, deze instantie kan ongewenste online beelden verwijderen.
Wil je meer weten, zoek je ondersteuning of speelt er een situatie op jouw vereniging? Neem contact op met CVSN.