Tom

Tom, nu in de 50, was 10 of 11 toen hij lid werd van een handbalvereniging. Na een tijdje had hij goed contact met zijn trainer. In de vakanties werd Tom uitgenodigd bij de trainer thuis. Daar waren dan meer jongens. Ze keken seksfilmpjes waarna de trainer seks met hen had.

Het misbruik stopte toen Tom een jaar of 17, 18 was. Pas later, na zijn 40ste, heeft hij zijn verhaal verteld. Tom voelt zich nog steeds schuldig. De sportvereniging heeft wel aangifte gedaan tegen de trainer, maar hoe dat verder is gegaan heeft Tom nooit echt mee gekregen. Tom heeft inmiddels wel begrepen dat de bewuste trainer niet meer leeft.

Tom begon op zijn 10e, 11e jaar aan teamsport. Niet dat hij sporten leuk vond; zijn ouders wilden dat hij ging sporten. Hij koos voor handbal omdat hij voetballen niet zo leuk vond. Binnen de sportvereniging was hij niet erg populair. Hij was ook eigenlijk niet zo goed in voetballen. Daardoor kreeg Tom weinig aandacht van zijn teamgenoten. Tot de trainer van Tom hem in het tweede seizoen complimenten over zijn spel begon te geven.

Complimenten
De eerste mondelinge aandacht van zijn trainer vond Tom helemaal niet verkeerd. Hij vond het spannend. Bovendien kreeg hij nooit complimenten over zijn sportprestatie.

Niet iedereen uit zijn team was tegelijk bezig met omkleden en douchen. Soms bleef Tom dus wat langer in de kleedkamer. Zijn trainer kwam dan bij hem kijken.

Kleedkamer
Op een dag kreeg hij van zijn trainer in de kleedkamer een vrolijk gekleurde onderbroek. In die tijd was wit ondergoed de standaard. De trainer stelde voor om de onderbroek bij Tom aan te doen. Hierdoor werd de piemel van Tom hard. Zijn trainer begon de piemel van Tom te betasten. Tom vond de aandacht die hij van zijn trainer kreeg eigenlijk wel interessant. Het gebeurde niet vaak dat iemand zo op hem gesteld was. Hij bleef voortaan wat vaker hangen in de kleedkamer. Zijn trainer kwam iedere keer langs.

Filmpjes
Aan het einde van dat seizoen hield de sport voor een tijdje op. De trainer zei tegen Tom dat hij in de vakantie wel een keer bij hem thuis mocht komen. Tom bleek niet de enige jongen te zijn die bij de trainer thuiskwam. Er waren meer jongens. Thuis bij de trainer begonnen ze vaak met een filmpje kijken. Filmpjes die je op 13-jarige leeftijd niet hoort te zien. Daarna nam de trainer hen mee naar de slaapkamer of de badkamer.

Gedwongen
Na een filmpje had de trainer seks met Tom. Dit deed pijn. En het gebeurde regelmatig. Er gingen geruchten dat de trainer foto’s maakte van de seksuele handelingen. Daarnaast had Tom gedwongen seks met een van de andere jongens. Deze jongen gaf aan dat hij dit niet leuk vond. Hij schreeuwde en huilde, maar Tom werd door zijn trainer gedwongen om door te gaan. Tom voelt zich daardoor ook dader naar die andere jongen toe. Tot op de dag van vandaag heeft Tom hier nog moeite mee.

Geheim
Voor Tom voelde zijn speciale band met zijn trainer als een geheim. Hij dacht dat hij niet meer speciaal voor zijn trainer zou zijn als hij erover vertelde. De trainer deed aardig tegen hem. Daarom wilde hij hem niet teleurstellen. Tom was bang dat hij van de trainer geen wedstrijd meer mocht spelen en op de reservebank moest zitten als hij niet luisterde. Bovendien bevestigde het gevoel over het seksueel misbruik voor Tom dat hij intimiteit met een man niet onplezierig vond. Hij dacht dat hij misschien homo was.

Pesten
Op school had Tom weinig vriendjes. Vaak werd hij gepest vanwege zijn lengte. Zijn ouders zijn daarom vroeger met hem naar een kinderpsycholoog geweest. De kinderpsycholoog vertelde tegen zijn ouders dat ze er rekening mee moesten houden dat Tom misschien homo is. Rond de leeftijd van 13, 14 jaar begon Tom zelf ook te merken dat hij jongens leuker vond dan meisjes. Hij vond het vervelend als de buitenwereld dit zou weten en liet daarom niets merken. Daardoor zat hij niet lekker in zijn vel.

Stop
Op zijn 17e ging Tom binnen de sportvereniging naar de senioren. Het seksueel misbruik was toen al wel wat minder frequent en kwam ten einde. In die periode was Tom nog steeds op zoek naar zijn seksuele identiteit. Daardoor heeft hij het seksueel misbruik kunnen parkeren. Soms vraagt Tom zich wel eens af of het allemaal echt gebeurd is.

Zoektocht
De trainer is uiteindelijk opgepakt. Destijds is in het clubblaadje vermeld dat de sportclub afscheid had genomen van deze trainer. Toen hebben de ouders van Tom aan hem gevraagd of hij iets wist. Hij ontkende. Tom realiseerde zich pas veel later dat het niet klopte wat er toen gebeurde. In die tijd zag hij een verband met zijn zoektocht naar zijn homo-zijn. Wel vond hij het vervelend dat hij door de verkeerde persoon in aanraking was gekomen met seksuele handelingen.

Hulp zoeken
Tom heeft sinds zijn 18e zo nu en dan dromen en nachtmerries over wat zich toen in de kleedkamer en bij zijn trainer thuis heeft afgespeeld. Pas als volwassen man heeft hij zijn verhaal verteld. Dat gebeurde nadat een vriend hem zijn eigen misbruikverhaal had verteld. Tom heeft inmiddels psychologische hulp gezocht. Hij voelt zich nog steeds schuldig tegenover de jongen in het huis van de trainer.

Om privacyredenen is niet de echte naam van het slachtoffer gebruikt.

;