Anna

‘Hij deed het bij meerdere meisjes op exact dezelfde manier.’

Anna (23) was 16 toen ze lid werd van een zwemvereniging. Ze kreeg bij haar moeder thuis weinig waardering en was blij met de persoonlijke aandacht van haar sportinstructeur. Ze vertrouwde hem. Tot hij haar aanraakte, seks wilde en haar chanteerde. Ze ontdekte dat hij dit bij meerdere meisjes deed. Ze heeft aangifte gedaan, maar de sportinstructeur is vrijgesproken. Er was niet voldoende bewijs. 

Sportvereniging

Anna werd lid van een zwemvereniging toen zij 16 jaar oud was. Sporten was voor haar een recreatieve bezigheid. Een gezellige sfeer op de sportvereniging vond ze belangrijk. Ze had het er naar haar zin. Vanwege het gebrek aan waardering bij haar moeder thuis, zocht Anna steun binnen haar sportvereniging. Haar instructeur zei dat ze hem altijd kon bereiken als er iets was.

Vertrouwen

Op een vrijdagavond bood de sportinstructeur Anna aan haar naar haar vader te brengen. Hij woonde immers in de buurt. Hij appte haar na afloop ’s avonds dat het gezellig was geweest. Op een gegeven moment begon hij door te vragen naar haar problemen thuis - haar ouders waren gescheiden. Anna ging haar instructeur vertrouwen en ze kregen steeds meer contact. Ze had het gevoel dat ze haar verhaal bij hem kwijt kon.

Iets terugdoen

De tweede keer dat de instructeur haar op een vrijdagavond thuisbracht, begon hij erover dat zij in ruil voor het vertrouwen iets terug moest doen. Terwijl hij reed, begon hij aan haar te zitten. Kort daarna was hij kortaf op WhatsApp. Anna vroeg hem wat er aan de hand was. Haar instructeur zei dat hij veel voor haar deed. Hij wilde er iets voor terug in de vorm van seksueel contact.

Misbruik

Op een dag, toen Anna alleen thuis was, kwam de instructeur bij haar langs. Hij trok haar kleren uit en raakte haar op plekken aan. Dit wilde zij niet. Haar eerste gedachte bij de pijn was dat het erbij hoorde. Ze had immers nog geen ervaring op seksueel gebied. Als zij aan hem vroeg of de pijn hoorde, antwoordde hij dat ze dat dan blijkbaar had verdiend. Het leek allemaal normaal. Maar als Anna niet naar hem luisterde, werd ze geslagen of gebeten. Ze sloeg dicht en wist niet meer wat ze moest doen. Uiteindelijk was het maar het beste om het gewoon te laten gebeuren.

Niet vertellen

Die avond zag Anna’s moeder dat ze onder de blauwe plekken en wondjes zat. Ze vroeg aan Anna hoe ze daaraan kwam. Volgens Anna gebeurde dat tijdens het sporten. Het was wat ruw gegaan. Ze had geen vertrouwensband met haar moeder en wilde daarom de waarheid niet aan haar vertellen.

Aangifte

De instructeur bleek dit bij meerdere meisjes binnen de zwemvereniging te doen. Hij ging steeds op exact dezelfde manier te werk: eerst vertrouwen winnen en er daarna seksueel contact voor terug willen. Een ander meisje zette haar verhaal online. Een vriendin van Anna stuurde dit verhaal naar haar door. Ze zei: ‘Laat dit niet gebeuren’. Toen kon Anna het niet langer meer voor zich houden en heeft ze alles aan haar vriendin verteld. Bij de zwemvereniging zat een bevriende politieagent. Anna besloot haar verhaal aan hem te vertellen. Hij heeft haar verteld hoe ze aangifte kon doen. Daarna is daarvoor naar de zedenpolitie gestapt.

Gebrek aan bewijs

Naar aanleiding van het verhaal van Anna is de politie gaan zoeken naar andere mensen die ook slachtoffer van hem waren. Daardoor is een deel van hem ook aangifte gaan doen. De aangiftes hebben geleid tot een zaak. Het was voor Anna een onzekere tijd. Ze begon aan te twijfelen of alles wel echt was gebeurd. Had ze hier wel aan moeten beginnen? Strafte ze hem nu niet teveel?
Lange tijd daarna is er een rechtszaak geweest. Uiteindelijk bleek er gebrek aan bewijs te zijn en is Anna’s sportinstructeur vrijgesproken.

Nachtmerries

Het seksueel misbruik heeft het leven van Anna beïnvloed. Ze kan nog steeds moeilijk genieten van intiem contact. Een vertrouwensband met mannen opbouwen blijft voor haar lastig. Ook sliep Anna een tijd slecht en had ze last van nachtmerries. Hiervoor heeft zij professionele hulp gezocht. Die blijkt voor haar gelukkig effectief.

Advies

Wat adviseert Anne meisjes en jongens in vergelijkbare situaties?
"Breng je verhaal naar buiten. Je hoeft het niet voor jezelf te houden. Vertrouw op jezelf en dat het goed is om het naar buiten te brengen!"

Om privacyredenen is niet de echte naam van het slachtoffer gebruikt.

;