Integriteit

Integriteit in de sport gaat over goed en zuiver besturen. De Code Goed Sportbestuur geeft richtlijnen en afspraken die hiervoor onderling in de sport zijn gemaakt. Het gaat over het scheppen van de randvoorwaarden voor beleidsvoering, doelrealisatie en verantwoording aan betrokkenen. Goed sportbestuur is vooral ook het goede voorbeeld géven, het goede voorbeeld léven en anderen in staat stellen dit ook te doen.

Hoewel integriteit een verzamelbegrip is, zijn er voor de sport een aantal heldere afspraken gemaakt. Gedragsregels zijn, naast Nederlandse wetgeving en normen van fatsoen, leidend in de sport. Onder integriteit wordt verstaan het open, eerlijk en transparant uitvoeren van jouw sport. Bij CVSN komen allerlei vragen over en meldingen van integriteitsschendingen binnen.

Voorbeelden waar je als sportbestuurder alert op kan zijn:

  • Het aanbod van, handel in, of vraag naar verboden middelen.

  • Het aangeboden krijgen van materiele zaken, zoals een auto, boven op een overeenkomst.

  • Verhuur van locaties aan potentiële criminelen: weet aan wie je verhuurt en wat er daadwerkelijk op de locatie plaatsvindt.

  • Criminele inmenging in de financiën van de vereniging: weet met wie je zaken doet.

  • Geldstromen in jouw organisatie: laat transacties met grote(re) bedragen door twee personen controleren.

  • Het door betrokkenen niet kunnen verstrekken van een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG): dit vindt alleen plaats als deze persoon al een strafbaar feit heeft gepleegd of als er politieonderzoek loopt.

  • Bedreiging of chantage door middel van (gewelds-) misdrijven.

Zoals de voorbeelden hierboven duidelijk maken, zijn de voorbeelden van integriteitsschendingen enorm divers. Wil je sparren, zoek je (preventief of reactief) advies, een luisterend oor of wil je een melding doen op het gebied van integriteit in de sport? Neem hier contact op met CVSN.