Sociale veiligheid in coronatijd

Sociale veiligheid en jeugdteams

Naast het protocol dat is ontwikkeld om sport voor jeugd verantwoord invulling te geven, hebben we tips waarmee verenigingen hun sport ook in deze tijd op een sociaal veilige manier kunnen aanbieden.

Verenigingen worden in tijden van corona wat minder druk bezocht dan normaal. Daarom is een aantal controlemechanismen op het gebied van gedrag anders dan anders. Het is belangrijk om daar rekening mee te houden, zodat je grensoverschrijdend gedrag kunt voorkomen. Denk maar aan het 4-ogenprincipe, en hoe je ouders het vertrouwen geeft dat hun kinderen op jouw vereniging sociaal veilig zijn. Wees transparant over je handelen en zorg dat het thema sociale veiligheid op de agenda blijft staan.

-> Download onze tips hier

Sociale veiligheid en zorgen rondom jeugdteams

Een sportclub is de perfecte plek om te bewegen en te werken aan je gezondheid, even je gedachten los te laten en stress te ontladen. Een plek waar je jezelf mag zijn en je veilig voelt. Sporten is zeker voor kinderen een belangrijk onderdeel van hun weekschema.

Voor sporters biedt de aanwezigheid van teamgenoten, trainers, coaches en begeleiders op de vereniging een gevoel van veiligheid. De begeleiders zorgen voor een goede sfeer, saamhorigheid en positiviteit, en letten bovendien op de sporters en op elkaar. Hierdoor krijgen zij een vrij goed beeld van hun pupillen en kunnen zij signaleren of die ergens mee zitten.

'Niet pluis-gevoel'

Sportverenigingen hebben regelmatig vermoedens over thuissituaties van kinderen, of hebben een 'niet pluis'-gevoel. Het kan dan gaan over verwaarlozing, over de druk in huis omdat iedereen dichter bij elkaar zit dan normaal, maar ook over huiselijk geweld of seksueel misbruik. Het contact met klasgenoten en leraren op school valt weg en ook het contact met teamgenoten en trainers is minimaal. Dit merken we bij het Centrum Veilige Sport; we krijgen signalen van verenigingen die zich zorgen maken over pupillen.

Het is dus belangrijk om ook in tijden van corona contact te houden met je sporters. Hoe doe je dat? Wat zijn de do’s en don'ts? Hieronder volgen een aantal tips.

-> Download de tips