Vertrouwenscontactpersoon

Maak het sporters makkelijker om grensoverschrijdend gedrag te bespreken en stel een Vertrouwenscontactpersoon (VCP) aan. Deze rol is bereikbaar voor iedereen die bij de vereniging betrokken is, en kiest geen kant naar aanleiding van wat men hoort. De VCP is géén hulpverlener en doet géén onderzoek in de vereniging bij incidenten. Een Vertrouwenscontactpersoon luistert, denkt mee en kent het sport netwerk. Daarmee is deze rol een welkome aanvulling op de taken van het bestuur.

Geef de VCP een duidelijke rol en bekendheid binnen de vereniging voor signalen en preventie. Stel een bestuurder aan die samen met de VCP signalen snel en netjes oppakt in preventie. Zo kan het bestuur optreden en maatregelen nemen daar waar nodig.

Cursus voor vertrouwenscontactpersonen

De opleiding tot vertrouwenscontactpersoon kan via NOC*NSF gevolgd worden en is een investering van 1 dag of 2 dagdelen. Vooraf is er een e-learning om tijdens de opleiding meteen aan de slag te gaan met oefenen. Na afloop ontvangt de deelnemer een certificaat, en komt in het landelijk netwerk van collega VCP.