Matchfixing

Matchfixing, ofwel wedstrijdvervalsing, is een grote bedreiging voor de sport. Matchfixing kan bijvoorbeeld gaan over het wedden op de eigen wedstrijd waardoor je de uitslag kunt beïnvloeden, of geld aannemen om een fout te maken. Ook een afspraak maken met de tegenstanders of inzage in medische gegevens en blessures wordt gezien als matchfixing. Vaak gaat het om gokgerelateerde matchfixing, waarbij er bijvoorbeeld internationaal ingezet kan worden op wie de eerste rode kaart krijgt, vanaf welke corner wordt ingegooid en wat het aantal geslagen uitballen wordt. Let zelf op met het sluiten van weddenschappen op je regionale wedstrijduitslagen.

Wij vinden matchfixing in strijd met een open, eerlijke en transparante sport voor iedereen. Het is belangrijk om onze (top)sporters en hun begeleiders te beschermen tegen fixers en het vertrouwen in de sport te beschermen. 

NOC*NSF heeft een blauwdruk voor tuchtregels om matchfixing en gokken tegen te gaan. Het is voor jou als sporter van belang om deze regels goed te kennen, zodat ze kunnen voorkomen dat je in de problemen raakt. Weet waar je aan toe bent én waar je het kunt melden als je benaderd wordt. Let (ook) op je eigen veiligheid: je kunt je bezighouden met criminele activiteiten. De regels rondom matchfixing kunnen overigens internationaal verschillen.

Laat duidelijk weten dat matchfixing in jouw sportclub niet wordt geaccepteerd. Maak het onderwerp regelmatig bespreekbaar tussen sporters en coaches, en wijs hen op de volgende regels:

  • Oprecht: doe altijd je best, doe nooit mee aan het fixen van een evenement
  • Veilig: wed nooit op je concurrentie, wed nooit op je eigen sport
  • Voorzichtig: stel nooit informatie beschikbaar die gebruikt kan worden voor het plaatsen van weddenschappen
  • Open: wanneer je wordt benaderd om vals te spelen, meld dit bij een vertrouwenspersoon.

Met de Code betrouwbaar spel & sponsoringopgesteld door de KNVB, ECV, CED en NOC*NSF, voorkom je dat sponsors invloed hebben op de wedstrijd. De code heeft drie uitgangspunten: een sportief wedstrijdverloop, geen belangenverstrengeling, bescherming van jonge sporters.

Monitoring en signalering

Vanaf juli 2016 is NOC*NSF als eerste NOC toegetreden tot het Integrity Betting Intelligence System (IBIS) van het IOC. Hiermee krijgen NOC*NSF en de bij haar aangesloten sportbonden toegang tot een netwerk van gegevens, zoals verdachte gokbewegingen en andere signalen die kunnen duiden op matchfixing en illegale weddenschappen van sporters op hun eigen competities. Signalen vanuit het systeem komen binnen bij het Team Integrity & Governance van NOC*NSF. Die bespreekt eventuele signalen met een contactpersoon bij het Openbaar Ministerie (OM). Op basis van dit gesprek wordt bekijken zij of ze het signaal ook direct kunnen delen met sportbonden. Afhankelijk van het signaal kan het OM of de sportbond een onderzoek starten. Sportbonden kunnen hierbij gebruikmaken van de onderzoekscommissie die hiervoor is opgericht bij het Instituut voor Sportrechtspraak.

Het gaat mis

Wanneer je als vertrouwens(contact)persoon of bestuurder werkzaam bent op topsportniveau of bij een club in de hoogste divisies van de competitie, is het bij vermoedens van matchfixing noodzakelijk direct contact op te nemen met de sportbond of het Centrum Veilige Sport. Bestuurders, begeleiders en sporters hebben meldplicht onder sporttuchtrecht. Vanuit deze organisaties kan men ook goed doorverwijzen naar de juiste mensen bij de politie. Bij clubs op hogere niveaus kan er sprake zijn van gokgerelateerde matchfixing en mogelijke betrokkenheid van criminele organisaties. Let dus ook op je eigen veiligheid!

Voor reguliere verenigingen (op niet de allerhoogste niveaus) geldt: als je hoort over of vermoedens hebt van competitievervalsing, neem dan contact op met de betreffende sportbond of maak een aantekening op het wedstrijdformulier.

Kijk voor uitgebreide informatie op NOC*NSF Matchfixing of bekijk onderstaande video's.

Matchfixing: een grote bedreiging voor de sportwereld

Matchfixing, ofwel wedstrijdvervalsing vormt een grote bedreiging voor de sportwereld. Het is daarom belangrijk dat sporters weten wat matchfixing is, welke vormen er zijn en wat zij kunnen doen als ze worden benaderd om een wedstrijd te manipuleren. In deze video leggen we dat uit.

De wereld van matchfixing

In deze video leggen we daarom uit wat de achtergrond is van de wereld van matchfixing en wat sport en politiek kunnen doen om matchfixing te verkleinen en eerlijk spel te bevorderen.

E-Learning

-> Volg hier de gratis e-learning Matchfixing.